onsdag 25 maj 2011

Ge bort och få mer tillbaka!

Steve Wheeler, alias timbuckteeth, som jag följer på Twitter och på hans blog "Learning with e's" levererar en ständig ström av intressanta kommentarer om vårt agerande på nätet. Rekommenderas till läsning av envar!


I det inlägg som jag senast läste talar Wheeler om sitt "digital footprint" som är resultatet av det han producerar för oss alla att ta del av på nätet. I ett inlägg med titeln Giving it all away resonerar Wheeler över detta med att ständigt producera sig i olika sociala media. Han säger:

Look, as altruistic as it may seem to give away all your content, ideas, lecture notes, videos, slides and even articles and books, for those who actually opt to do so, there are also excellent rewards.

Det är i hög grad belönande att dela med sig på nätet och för den som ängsligt bevakar upphovsrätten (All rights reserved!) kan det vara en intressant tanke att:

Give your content away, and you don't lose it - but you do get some great benefits.

Wheeler säger att det är inte bara detta att han får uppleva tillfredsställelsen av att ha tusentals intresserade människor världen över som använder hans material utan han får också feedback och kommentarer som han själv lär sig av.

Tack vare Creative Commons kan vi använda och bearbeta massor av material så att det passar oss. Wheeler säger:

I don't mind at all if other people borrow my content for their own purposes, as long as they attribute it to me and don't make any commercial profit at my expense.

Mot slutet av sitt inlägg beskriver Wheeler också att genom att producera och finnas tillgänglig för kritik och kommentarer på nätet blir detta också en sorts Open Scholarship d.v.s. det är inte enbart det material man producerar som är fritt tillgängligt utan man öppnar sig även själv för konstruktiv kritik från kollegor och andra forskare.

Och nu har jag faktiskt också "repurposed" Wheelers inlägg för min blogg. Jag tycker dock att han har fått en hel del erkännande för sitt intressanta inlägg.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar